Tratamentul pacienților diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 nu trebuie să se axeze doar pe ținerea sub control a glicemiei. Pentru ca speranța de viață să crească, iar pacienții să poată țină boala sub control este necesar ca medicii să prescrie o terapie prin care complicațiile specifice diabetului să poată fi prevenite.
„Actual nu trebuie să trebuie să mai privim acest pacient, noi ca diabetologi, doar să echilibrăm din punct de vedere metabolic. Trebuie să-l privim ca un pacient complet și complex care asociază și alte comorbidități și să-l tratăm ca un întreg, nu doar să ne raportăm să-i reglăm glicemia. Ci să-i oferim protecție cardiovasculară, ci să-i oferim protecție renală. Indiferent de prezența sau nu a altor complicații, trebuie să îl evaluăm la măcar o perioadă de timp și atunci când este necesar să conlucrăm cu ceilalți colegi” a explicat dr. Andra Balcangiu Stroescu, medic specialist nefrologie și diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
În managementul pacientului cu diabet zaharat de tip 2 dieta și mișcarea joacă un rol important. Practic, aceste elemente vin să completeze terapia medicamentoasă prescrisă de specialiști.
„Stilul de viață este baza pe care se clădește acest nou imperiu care cuprinde dietă, activitate fizică, hidratate și terapii noi care promit și au demonstrat să ofere pacientului exact în direcția complicațiilor diabetului zaharat” mai spune dr. Andra Balcangiu Stroescu.