Colegiul Medicilor din România susţine că afirmaţia potrivit căreia majoritatea medicilor nu doresc reforma în sistemul de sănătate nu reflectă realitatea şi o respinge ‘cu indignare’, se arată într-un comunicat remis vineri de CMR.
‘Colegiul Medicilor din România a luat act act cu surprindere de retragerea legii privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar din România, după ce în cadrul consultărilor a dat dovadă de maximum de deschidere către dialog în cadrul întâlnirii de la Ministerul Sănătăţii de ieri, 12 ianuarie 2012 şi a propus un calendar de consultări în vederea elaborării unui cadru legislativ care să asigure echitatea şi performanţa în sistem. Este dreptul iniţiatorilor unei legi să şi-o retragă, dar atunci când o retrag trebuie să fie sinceri şi să nu utilizeze false motive’, se afirmă în comunicatul citat.
CMR susţine că medicii din România ‘într-o proporţie covârşitoare’ nu se opun reformării sistemului de sănătate, dimpotrivă, întotdeauna au avut disponibilitatea de a participa la o asemenea reformă.
‘Medicii din România se opun unor măsuri care pot să crească riscurile pentru sistem şi se opun unor metode autoritariste, care exclud dezbaterile reale şi politizează excesiv sănătatea. De aceea, afirmaţia potrivit căreia majoritatea medicilor nu doresc reforma nu reflectă realitatea şi o respingem cu indignare’, se subliniază în comunicat.
În opinia reprezentanţilor CMR, ‘este cel puţin ilar ca după ce reprezentanţii corpului profesional la întâlnirea de la Ministerul Sănătăţii şi-au arătat disponibilitatea de a participa cu expertiza lor la o construcţie legislativă solidă, tot ei să fie acuzaţi ca fiind ‘unul din factorii decisivi care au determinat retragerea legii’.
‘Este foarte clar că atât timp cât medicii sunt nemulţumiţi, personalul medical este nemulţumit, pacienţii sunt nemulţumiţi, lucrurile nu merg bine şi sunt necesare schimbări în sistem, dar în acelaşi timp aceste schimbări trebuie făcute de o asemenea manieră încât să nu distrugem sistemul. În acelaşi timp, aceste schimbări trebuie să fie fundamentate, evaluat impactul, trebuie să fie explicate în aşa fel încât să fie acceptabile şi acceptate de majoritatea cetăţenilor. Aşa funcţionează o democraţie şi aşa funcţionează un stat democratic’, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, potrivit sursei citate.
CMR afirmă, ‘aşa cum a afirmat şi în 2006 la pseudo-dezbaterea Legii 95 privind reforma în sănătate, că este necesară o legislaţie nouă în sănătate, la redactarea căreia să participe societatea civilă, corpurile profesionale, reprezentanţii pacienţilor, acceptată de toţi factorii politici, în aşa fel încât să nu fie schimbată din 4 în 4 ani’.
Totodată, CMR îşi arată disponibilitatea de a participa la orice iniţiativă civică sau instituţională de elaborare a unei legi-cadru în sănătate, se mai menţionează în comunicat.