Glanda tiroidă are un rol esențial în buna funcționare a organismului. Uneori, se întâmplă ca la nivelul acestei glande să apară anumite dezechilibre. Sistemul imunitar și felul în care acesta funcționează are un rol important în această problemă medicală, spun specialiștii.
Concret, dezechilibrele glandei tiroide sunt provocate de o boală autoimună, numită tiroidita autoimună. Afecțiunea apare în momentul în care sistemul imunitar nu mai recunoaște glanda tiroidă și începe să-l atace.
„Disfuncțiile glandei tiroide sunt provocate în mare parte din cauza bolii autoimune, cunoscută sub numele de tiroidita autoimună sau boala „Hashimoto”. Autoimun înseamnă când, fără o cauză cunoscută, organismul nu mai recunoaște tiroida ca fiind o glandă proprie și o atacă„ susține dr. Alina Rusu, medic endocrinolog.
Medicii susțin faptul că tiroidita autoimună evoluează cel mai des în hipotiroidism, adică acel dezechilibru al glandei tiroide care ne face să fim mai obosiți, mai stresați și să pierdem în greutate.
„Cel mai des evoluează cu hipotiroidie pentru că în timp, prin agresiunea anticorpilor se distruge o parte din țesutul tiroidian și aceasta nu mai poate să producă hormoni tiroidieni cât ar trebui. Hipotiroidia se instalează lent se manifestă prin simptome nespecifice, precum oboseala sau somnolența” mai spune dr. Alina Rusu.