De foarte multe ori, medicii care profesează în sistemul medical românesc sunt acuzați de malpraxis. Specialiștii în Drept explică faptul că nu orice eroare medicală înseamnă, de fapt, culpă medicală, ci doar acelea prin care li se aduc prejudicii pacienților. Indiferent de situație, medicii asupra cărora planează astfel de acuzații luptă, de cele mai multe ori, singuri pentru a-și face dreptate.
Legislația din România suferă numeroase lacune, iar problema malpraxisului este departe de a beneficia de o reglementare juridică potrivită. Astfel, în legislația actuală medicii asupra cărora planează astfel de acuzații sunt, de cele mai multe ori, lăsați să se descurce singuri în fața organelor judiciare sau în sălile de judecată.
„ Dacă s-au încălcat drepturi, primul protector şi al unuia şi al altuia o să fie avocatul pe care şi-l alege, fără să pun neapărat reflectorul pe profesia de avocat, dar din păcate, din experienţa noastră am văzut că atunci când medicul este dat în judecată, rămâne singur, în afară de asiguratorul care în mod obligatoriu va fi chemat în garanţie de către medic, pentru că are o poliţă de asigurare valabilă, altcineva nu mai este lângă el” a explicat av. Cătălina Bordianu Calangiu, fondatoarea Casei de Avocaturp Bordianu & Asociații.
În cazul pacienților aspectele sunt puțin diferinte, în sensul că de partea lor, mai ales în cazul unui proces civil, pot fi asociațiile profesionale care le apără interesele, precum și apărătorii pe care și-i aleg.
„Pentru un pacient mai există asociaţiile de pacienţi care s-au luptat şi au câştigat multe drepturi pentru pacienţii oncologici sau cronici. (…) Pacientul se poate adresa şi instanţei civile la tribunal. Se plăteşte o taxă de 200 de lei, trebuie să partiipe la toate termenele de judecată”, a mai spus avocatul Cătălina Bordianu Calangiu.