Fibromul uterin este o problemă medicală întâlnită la foarte multe femei. Cauzele care provoacă această disfuncție apărută la nivelul uterului sunt diverse spun specialiștii.
„În primul rând, fibroamele se moștenesc genetic. Se moștenește de fapt o modificare genetică ce face ca anumite celule din peretele uterin să aibă mai mulți receptori pentru hormonii feminini. Și atunci în momentul în care există un dezechilibru între estrogen și progesteron, aceste fibroame sunt stimulate și încep să crească. Dacă apariția fibroamelor ca niște semințe în interiorul uterului este moștenită genetică, creșterea lor ține de echilibrul hormonal. Iar echilibrul hormonal ține de stilul de viață. Cu cât pacientele sunt mai obosite sau stresate, cu cât alimentația nu e cea mai sănătoase„ explică dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie și imagistică medicală.
Gradul de dezechilibru hormonal determină și dimensiunea fibroamelor uterine. Cu cât dezechilibrul este mai mare, cu atât și dimensiunea fibromului va fi mai mare.
„Pot să fie unul sau mai multe fibroame, sunt noduli formați din țesut muscular uterin, ce cresc în peretele uterului. În funcție de echilibrul hormonal al pacientelor, ei cresc cu o viteză mai mică sau mai mare. Pot să fie 1 cm, de 2 cm sau pot ajunge și la dimensiuni de peste 10 cm” mai spune dr. Rareș Nechifor.