Tiroidita autoimună, cunoscută și sub numele de boala „Hashimoto” este o afecțiune a glandei tiroidă, provocată de o disfuncție a sistemului imunitar. Medicii atrag atenția că, de cele mai multe ori, pacienții suferă de această problemă medicală fără ca ei să știe. Află că sunt bolnavi, în urma analizelor uzuale.
„Statisticile spun că până la 10% din populație suferă de tiroidită autoimună fără să știe. Problema o reprezintă o disfuncție a sistemului imun. El funcționează în sensul că ne apără de infecții dar secretă niște anticorpi îndreptați împotriva tiroidei pe care o confundă cu ceva străini și o atacă. În timp aceste atacuri provoacă inflamații ale tiroidei care afectează funcția tiroidiană, prin distrugerea celulelor tiroidiene și la un moment dat glanda tiroidă nu mai face față cum trebuie la sinteza de hormoni tiroidieni și atunci apare hipotiroidismul, adică deficitul de hormoni tiroidieni” explică dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog.
Mai mult, din cauza impactului pe care sistemul imunitar îl are asupra celulelor glandei tiroide, pot să apară și nodulii tiroidieni.
„În paralel, din cauza acestei inflamații pot să apară noduli tiroidieni. Deci sunt două aspecte la care trebuie să fim foarte atenți” mai spune dr. Ruxandra Dobrescu.