Propriocepția reprezintă un fel de „GPS” intern care ne ajută ne orientăm coprpul și mișcările noaste în spațiu, în funcție de o situație dată. Propriocepția poate fi afecată de lipsa de mișcare, mai ales în cazul persoanelor în vârstă care suferă de sedentarism.
Tot mai multe persoane în vârstă se confruntă cu sedentarism, iar din cauza lipsei de mișcare pot avea probleme de sănătate, mai ales în ceea ce privește mobilitatea mușchilor și oasele.
Lipsa de mișcare și efectele sale
După o anumită vârstă, lipsa de mișcare începe să-și arate efectele asupra organismului, propriocepția putând fi afectată din cauza persoanelor care suferă de sedentarism.
„Seniorii nu au această educație pentru mișcare și așa cum am explicat de mai multe ori se instalează în cazul lor acea amnezie senziomotorie. Nu pentru că suntem cu o anumită vârstă, ci pentru că pur și simplu nu mai facem mișcare. Dacă nu ne mișcăm nici astăzi, nici mâine, nici peste un an, ideea de a ne mișca se șterge pur și simplu din inventarul nostru motor” atrage atenția prof. dr. Elena Căciulan, fizio și kinetoterapeut.
Cum funcționează propriocepția?
Nervii receptori din mușchi, articulații sau ligamente sunt în permanență antrenați să monitorizeze poziția corpului, transmițând creierului această informație. Mai departe, creierul o analizează și comandă mușchilor cum să acționeze. Iar astfel se formează propriocepția. Lipsa de mișcare afectează însă propriocepția. Există însă anumite exerciții fizice ce ne pot ajuta să o îmbunătățim și astfel să putem reda funcțiile de mobilitate ale corpului.
„Principalul efect al lipsei de mișcare este că ne pierdem mobilitatea, elasticitatea articulațiilor, controlul motor, echilibrul și propriocepția. Este important să lucrăm partea aceasta de propriocepție în care receptorii podali sunt cei care ne dau informația despre ceea ce se întâmplă în jurul nostru” mai spune prof. dr. Elena Căciulan, fizio și kinetoterapeut.