Problemele de vedere pot fi corectate dacă ne ajută terapia vizuală. Această metodă de tratament este cunoscută la nivel mondial, dar prea puțin pusă în practică în țara noastră. Echipa Clinicii „Optisan” din Zalău utilizează terapia vizuală în special în cazul persoanelor care suferă de ambliopie sau „ochiul leneș”.
Beneficii pe care le are terapia vizuală
Terapia vizuală se adresează întregului aparat vizual și în principal cortexului cerebral. Ea se bazează pe neuroplasticitatea creierului și cuprinde principii din topometrie, psihologie și neuroștiințe. În cei peste 10 ani în care este implementată în cadrul Clinicii „Optisan”, peste 1500 de pacienți și-au corectat problemele de vedere.
Ce spun specialiștii despre terapia vizuală
Înainte de a intra în programul de terapie vizuală, pacientul beneficiază de o evaluare medicală amănunțită.
„La prima întâlnire cu pacientul, noi facem o evaluare medicală, oftalmologică, mai mult decât completă. Foarte multe teste, inclusiv cel pentru depistarea microstrabismului. Un microstrabism este esențial în stabilirea metodologiei și metodei de dezambliopizare. Facem imagistică oculară, facem teste pentru strabism. Sunt multe aspecte pe care le luăm în calcul și le analizăm” susține dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog în cadrul Clinicii „Optisan”.
Terapia vizuală se întinde pe o perioadă de peste 6 luni și în tot acest timp, pacientul se află în permanent contact cu medicul oftalmolog, chiar dacă se află la domiciliu.
„Terapia durează cel puțin 6 luni, iar pacientul vine periodic la clinică. Începem în sesiuni de câte o săptămână, după care primește terapie la domiciliu, în funcție de caz. Apoi, revine la clinică și este supus unei noi evaluări clinice. Este o stimulare vizuală care în spate are un algoritm destul de complex de analiză” susține Daniela Fizeșan, optometrist specializat în terapie vizuală și psiholog în cadrul Clinicii „Optisan”.
Experiența profesională a specialiștilor a demonstrat faptul că primele efecte ale terapiei vizuale sunt vizibile încă din prima săptămână de proceduri, când pacientul își poate recupera până la 20% din acuitatea vizuală.