Bucuria unei vacanțe la mare alături de cei mici se poate transforma într-o problemă medicală, mai ales dacă micuții sunt expuși prea mult la soare. Medicii recomandă mare atenție părinților atunci când aleg să lase copiii pe plajă.
Până la vârsta de 6 luni, spun specialiștii, expunerea la soare a copiilor este complet nerecomandată, din cauza problemelor medicale ce pot apărea.
„Până la vârsta de 6 luni copilul nu ar trebui expus la soare și multe mămici întreabă de ce nu există recomandări ale cremelor cu factor de protecție. Ele nu există pentru că cei mici nu ar trebui să fie scoși în soare. Există în magazine articole vestimentare cu factor de protecție solară 50+. Există și umbreluțe cu factor de protecție. Până la ora 10,00 putem lăsa copilul sub aceste umbrele, zonele care nu pot fi acoperite de mijloace mecanice, trebuie să aplicăm o cremă cu protecție solară” explică dr. Raluca Miulescu, medic dermatolog.
Problemele pe care arsurile solare le pot provoca în copilărie ne pot urmări pe tot parcursul vieții de adulți, spun medicii.
„Arsurile solare, mai ales în copilărie, sunt extrem de periculoase, mai ales că doza de radiații ultraviolete este cumulativă pe parcursul întregii vieți. Poate ne mirăm de multe ori, apropo de adulți, că au apărut anumite semne de îmbătrânire și ne spunem cum s-a întâmplat? Se întâmplă pentru că, de-a lungul vieții, s-a exagerat cu expunerea la soare” mai spune dr. Raluca Miulescu.