Tot mai multe studii arată faptul că între stomacul nostru și sănătatea întregului organism există o strânsă legătură. Sănătatea bacteriilor din stomac, care alcătuiesc microbiomul, poate influența în mod pozitiv buna funcționare a sistemului imunitar și poate preveni boli grave precum cancerul.
La Maratonul Medika TV – Sănătatea Digestiei, specialiștii au vorbit despre influența pe care nutriția o are asupra sănătății organismului.
„Nutriția modernă ne oferă toate uneltele necesare creșterii imunității. Astfel că aș spune că este poate cea mai importantă unealtă pe care o putem folosi în prevenția și tratamentul bolilor gastrointestinale, dar nu numai. Poate fi utilizată și în prevenția infecțiilor, a cancerului, a majorității bolilor cardiovasculare” a explicat dr. Roxana Voica, medic specialist gastroenterologie și medic primar boli infecțioase în cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.
În tot acest proces principalul rol îl joacă microbiomul sau totalitatrea bacteriilor din stomacul nostru. Sănătatea lor depinde de cea a corpului, explică specialiștii.
„S-a descoperit un ultim organ, numit microbiom. Acest microbiom este ca o metropolă, ca să o descriu așa. Ca un oraș mare cu multe specii de bacterii și aici se leagă de partea infecțioasă. Microbiomul este format dintr-o mare populație de bacterii. 40 de triloane de bacterii, care de fapt se ocupă de digestia noastră și de starea noastră de bine și de starea noastră de sănătate. Ele se hrănesc cu mâncarea pe care noi o mâncăm” a afirmat dr. Roxana Voica.
Pentru o viață sănătoasă și echilibrată, specialiștii invitați la Maratonul Medika TV – Sănătatea Digestiei care sunt alimentele pe care ar trebui să le consumăm în fiecare zi.
„Nutriția modernă se bazează în ultima vreme pe plante precum legumele, leguminoasele, nuci și semințe, cereale integrale. Și avem diverse feluri de a mânca și la care adăugăm, fie carne roșie, fie ouă. Și în funcție de asta facem ca aceste bacterii să se dezvolte” a mai spus dr. Roxana Voica.