Încălzirea bruscă a vremii îi determină pe mulți părinți să iasă la iarbă verde însoțiți de copii. Distracția în natură se poate termina la camera de gardă a spitalelor din cauza căpușelor. Aceste insecte pot transmite chiar și copiilor foarte multe boli.
Medicii recomandă ca atunci când un copil este mușcat de căpușă, părinții să nu încerce să o extragă singuri ci să ceară ajutor specializat pentru că pot agrava situația.
„Riscul cel mai mare este ca piesa bucală a căpușei, care este foarte mică, pe care de obicei nici măcar nu o vedem, pentru că e in tegumentele copilului. Avem senzația că am scos-o, dar de fapt am rupt-o, iar în astfel de cazuri situația se complică” susține dr. Mihaela Niță, medic pediatru.
Deși în spațiul public s-a vorbit foarte mult despre boala Lyme ca fiind transmisă de căpușe, în realitate, aceste insecte pot transmite chiar și alte afecțiuni.
„Riscul de transmitere a unor boli prin căpușe este destul de mare și este vorba despre o dată de foarte cunoscuta boală Lyme, dar mai este încă o afecțiune, mai puțin cunoscută, transmisă de un virus pe care căpușa îl poartă. Este vorba despre encefalita transmisă de mușcătura de căpușă” explică dr. Mihaela Niță
Această boală poate fi prevenită prin vaccin, doar că serul nu se află pe lista celor obligatorii în țara noastră, fiind considerat opțional. Alte state europene îl au inclus pe această listă.
„Pentru această boală există un vaccin care se poate face. Din păcate la noi în țară acest vaccin este considerat opțional. Nu este în schema națională a României, dar este în schema națională a altor state europene” mai spune dr. Mihaela Niță.