Un nivel scăzut de vitamina D ne poate afecta echilibrul. De aici și până la vertij mai e doar un singur pas

De cele mai multe ori, apariția vertijului este strâns legată de deplasările neregulate ale otoliților, niște mici granule aflate în interiorul urechii interne. Iar carența de vitamina D joacă un rol important în apariția acestor probleme.

Otoliții sunt niște granule din carbonat de calciu, poziționate în urechea internă. Rolul lor este de a asigura echilibrul corpului, în raport cu mediul înconjurător. În momentul în care deplasarea otoiliților este neregulată, apar problemele de echilibru și, implicit, vertijul. Iar una dintre cauze este deficitul de vitamina D.

„ Otoliții pot să sară și din cauza hipovitaminozei D. Toți cerem vitamina D de dozat pentru că nu avem suficientă. Este clar că nu s-a schimbat viața, nu mai avem copilăria în care ne jucăm afară. Afară dacă stăm ne dăm cu creme de protecție și probabil că se schimbă ceva în metabolismul nostru. Descoperim foarte mulți tineri, stau prea mult la computere și nu mai au contact cu mediul exterior.  Iar de aici până la apariția amețelilor nu mai e decât un singur pas” susține dr. Ioana Vodă, medic primar ORL.

De asemenea, deficitul de vitamina D poate apărea și în cazul persoanelor care au suferit intervenții de micșorare a stomacului.

„Mai sunt și celebrele operații de slabire, acele gastric sleeve, care determină niște hipovitaminoze, malabsorbții generale. Și de aici apar problemele” a mai explicat dr. Ioana Vodă.

Cu ajutorul suplimentelor care conțin vitamina D putem crește nivelul acesteia în organism. Pentru a identifica în mod corect nivelul vitaminei D este nevoie de teste de laborator, prescrise de medicul specialist.

Categorii: Medici de familie
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea