Deși este o boală intens studiată, epilepsia, mai ales în cazul copiilor, nu are încă o cauză bine definită. De aceea, prevenția este mai greu de făcut, iar medicii își pun speranța în tratamente. În România accesul la medicația modernă este limitat, având în vedere că, spun specialiștii, de mai bine de 10 ani în țara noastră nu au mai fost aduse molecule moderne, care se utilizează în alte state.
„Este important de știut faptul că în România, de 10 ani, nu a mai intrat niciun medicament anticonvulsivant nou și poate aici am putea îmbunătăți felul în care tratăm acești pacienți, pentru că ei ai nevoie de o plajă de medicamente mai largă. Sunt copii care răspund la un singur medicament, sunt copii care răspund la mai multe medicamente. Și evident că atunci când ai de ales dintre medicamentele moderne și nou intrate pe piață lucrurile stau cu totul altfel” atrage atenția dr. Raluca Teleanu, medic primar neurologie pediatrică Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” București.
Terapiile medicamentoase sunt extrem de importante pentru a preveni apariția crizelor epileptice la copii, mai ales că această boală este încă un mister pentru lumea medicală.
„Epilepsia este o boală misterioasă și nu putem pune degetul pe o cauză clară. Sunt copii care fac crize în contextul unor afecțiuni tumorale sau al unor accidente vasculare cerebrale. Important este să descoperim cauza crizelor epileptice. Odată descoperită cauza trebuie să ne îndreptăm atenția asupra medicației” a mai spus dr. Raluca Teleanu.