Atunci când buna funcționare a colecistului este afectată de prezența pietrelor, organismul nostru resimte din plin această disfuncție. Iar singura cale prin care ne putem reveni este îndepărtarea chirurgicală a colecistului cu pietre sau colecistectomia.
Multe persoane se gândesc de mai multe ori înainte de a decide să-și opereze colecistul afectat de pietre. Medicii recomandă însă efectuarea operației pentru a evita complicațiile.
„Colecistita acută poate fi o infecție așa de puternică la nivelul colecistului astfel încât să se formeze o pungă de puroi în acea zonă. De asemenea, pietrele pot să ducă la niște la niște inflamații și tracțiuni ale organelor învecinate” susține dr. Alexandru Onofrei, medic chirurgie generală.
După operație, pacientul trebuie să urmeze o perioadă de recuperare , în care va introduce treptat în alimentație acele mâncăruri care-i afectau buna funcționare a colecistului.
„Pot să apară sindroame diareice, poate să apară constipație. Pacientul după 2, 3 luni de la operația de colectomie să aibă un regim moderat și să încerce reintroducă mâncărurile care-i făceau rău înainte treptat. Nu ai fost operat și peste o săptămână mănânci fast-food” a mai spus dr. Alexandru Onofrei.