Medicina încearcă să facă permanent progrese în identificarea unor tratamente care ajute pacienții diagnosticați cu boli oncologice. Așa a fost descoperită și microchirurgia mohs, o tehnică prin care poate fi asigurată vindecarea cancerului de piele.
„Microchirurgia mohs este cea mai eficientă tehnică de tratare a carcinoamelor. Acest tratament a fost dezvoltat pentru că s-a dorit să se ajungă la o terapie eficientă pentru carcinoamele cu risc crescut de recidivă. Sunt unele forme care la tratamentele clasice aveau o rată foarte mare de a reapărea și un al doilea tratament nu făcea decât să crească riscul de recidivă” a explicat dr. Anca Stanciu, medic primar dermatolog.
Utilizarea microchirurgiei mohs în tratamentul cancerului de piele asigură o mai bună evaluarea a zonei în care se află leziunile, reducând riscul de recidivă al acestora.
„Diferența majoră între chirurgia clasică și cea mohs este că leziunile canceroase sunt îndepărtate strat cu strat și se face o verificare anatomopatologică în timpul intervenției chirurgicale. Iar această verificare nu se face din loc în loc, ci se evaluează sută la sută din marginile laterale și profunde astfel încât să ne asigurăm că aceste leziuni sunt îndepărtate complet. Este o tehnică eficientă, îndepărtarea carcinoamelor se întâmplă într-o singură vizită la clinică, este posibil ca pacientul să treacă prin mai multe etape până când leziunea este îndepărtată complet, dar această tehnică asigură cele mai mari șanse de vindecare” a mai spus dr. Andreea Stanciu, medic primar dermatolog.