Ce spun doctorii despre împrumutul de 500 de milioane de euro de la Banca Mondială destinat medicinei de familie

O parte dintre reprezentanţii medicilor de familie susţin că împrumutul parafat de statul român cu Banca Mondială în valoare de 500 de milioane de euro pentru investirea în relansarea medicinei primare nu va reuşi să redreseze sistemul.

În timpul emisiunii Medika Special de luni seară, moderată de Doru Gheorghiade, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Dr. Eugenia Nica, a spus că organizaţia de breaslă pe care o reprezintă nu a fost consultată serios înaintea antamării împrumutului semnat la Washington şi milioanele de euro împrumutate nu vor rezolva marile probleme ale medicinei de familie: 

“Din punctul meu de vedere, categoric nu este nevoie de un astfel de împrumut. Atât timp cât este o nebuloasă asupra sumelor care se strâng de către stat şi cetăţeanul care contribuie la aceste fonduri nu ştie ce se face cu banii. Sunt distribuiri de bani care nu au legătură cu realitatea din teren. De exemplu, un medic de familie care are 2.000 de înscrişi pe listă în Delta Dunării are anumite costuri în raport cu un medic de familie care lucrează într-un lanţ de policlinici din oraşele mari. Atunci C.N.A.S. ar trebui să cumpănească bine dacă îl ajuţi pe omul acela din Deltă sau pe medicul din Apuseni care are 3000 de oameni împărţiţi în 12 sate. Acestuia din urmă, de pildă, trebuie să-i cumperi o maşină în fiecare an. În plus, pe noi nu ne-a întrebat nimeni despre acest împrumut.” 

La rândul său, deputatul U.S.R., Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor a apreciat că împrumutul este o operaţiune de imagine: “Sunt de acord cu doamna doctor Nica. Este un hei-rup financiar cât şi unul de imagine, fiind lipsit de trasabilitate. Nu ştiu încotro se vor duce aceşti bani şi cum vor fi folosiţi”.

Cam pe aceeaşi linie s-a exprimat şi deputatul P.N.L. dr. Antoneta Ioniţă: “Nu avem nevoie de un nou împrumut. Şi aşa ţara s-a împrumutat destul ceea ce trebuie făcut este să creştem procentul alocat medicinei de familie cu mult peste 6%, către 10-13%. Un procent pe care ţările membre ale UE îl alocă medicinei de familie.”

Amintim că, recent, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a semnat împreună cu şefa Băncii Mondiale contractarea unui împrumut de 500 de milioane de euro, bani care vor fi investiţi în medicina de familie.

Puteți urmări emisiunea în video-ul următor:

Categorii: Breaking Medika, Exclusiv, Medici de familie
Tags:
Ți-ar putea plăcea