Consumul și dependența de droguri reprezintă o realitate dureroasă în România. Mai grav este faptul că tot mai mulți tineri devin victime ale efectelor nocive ale stupefiantelor. Unii dintre ei reușesc însă să-și găsească salvarea în centre specializate care le oferă șansa unei vieți noi. O astfel de unitate este și Centrul de Evaluare si Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri „Sfântul Stelian” București.
Reprezentanții Centrului de Evaluare si Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri „Sfântul Stelian” București au vorbit în direct la Medika TV despre consumul de droguri în rândul adolescenților și al tinerilor, recunoscând public faptul că, într-adevăr, aceștia sunt tot mai expuși dependenței.
„Numărul pacienților a crescut în ultimul an, datele sunt comparativ cu situația dinainte de pandemie pentru că pe perioada pandemiei activitatea a fost mai restrânsă. Anul trecut în cadrul compartimentului de Toxicomanie am avut un număr de 378 de pacienți” a declarat Maria Popescu, managerul Centrului de Evaluare si Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri „Sfântul Stelian” București.
În timp ce vârsta consumatorilor scade semnificativ, crește însă numărul celor care devin conștienți de pericolul dependenței de droguri și vin la spital pentru a cere ajutorul specialiștilor.
„În cadrul compartimentului noi tratăm tineri peste 18 ani, deci tineri adulți. Media de vârstă este în scădere, o spun specialiștii. De asemenea a crescut numărul pacienților care se prezintă la spital pentru intrarea în Programul Național de sănătate mintală pentru administrarea tratamentului de substituție” a mai spus Maria Popescu, managerul Centrului de Evaluare si Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri „Sfântul Stelian” București, la Medika TV.
Reprezentanții unității medicale au precizat și faptul că nu puține au fost cazurile în care pacienții și-au pierdut viața în încercarea de a scăpa de dependență.