Dincolo de riscurile pentru sănătatea viitorului bebeluș, o sarcină după 35 de ani aduce provocări din punct de vedere al sănătății și pentru mamă. Medicii spun că poate reprezenta un factor de risc în cazul cancerului de sân.
Principala cauză care poate provoca cancerul de sân în cazul femeilor care devin mame după 35 de ani este reprezentată de impactul pe care hormonii specifici sarcinilor îl au asupra organismul femeii însărcinate.
„O sarcină după 35 de ani este un factor de risc pentru apariția cancerului de sân, pentru că expune corpul la o furtună estrogenică la o vârstă pe care noi o considerăm înaintată. Sarcina trebuie să apară la timpul ei, până în 25-30 ani. Trebuie totuși avut în vedere că după 35 de ani sarcina apare mai greu și de multe ori medicii ginecologi trebuie să apeleze la stimulări hormonale care, din nou, nu sunt tocmai benefice sânului” a explicat dr. dr. Victor Titirez, medic specialist în chirurgia oncoplastică a sânului, în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria.
Multe femei evită să rămână însărcinate până la vârsta de 30 de ani, pentru că se concentrează asupra carierei. Totuși ele trebuie să ia în calcul și riscurile asupra sănătății.
„Cele mai multe doamne întârzie sarcina pe motiv de carieră, pentru că vor să se împlinească atunci când vor avea un copil. Din punct de vedere al cancerului de sân nu este tocmai un factor benefic„ a mai spus dr. Victor Titirez, medic specialist în chirurgia oncoplastică a sânului, în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria.