În multe situații, intervențiile chirurgicale în cazul pacientelor diagnosticate cu cancer mamar, presupun îndepărtarea sânului bolnav. Chirurgia modernă de astăzi se bazează pe reconstrucția organului îndepărtat, astfel încât tratamentul să nu fie unul traumatizant pentru paciente.
„Se fac tratamente personalizate și în unele centre se fac implanturi personalizate. Ca să decidem ce tip de reconstrucție i se potrivește unei doamne, discutăm cu pacienta. Există metode simple și puțin traumatice dar care din punct de vedere cosmetic nu dau rezultatele scontate. Mereu le spun pacientelor că trebuie să facă distincția dintre reconstrucție și augmentarea mamară” a explicat dr. Victor Titirez, medic specialist în chirurgia oncoplastică a sânului, în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria.
Între reconstrucție și augmentare există diferențe semnificative, prima intervenție fiind mult mai complexă decât cea de a doua.
„Augmentarea mamară înseamnă că avem sânul natural și sub el plasăm un implant, astfel încât să-i mărim volumul. Sânul rotunjește, pielea devine netedă. În reconstrucția mamară trebuie să avem în vedere că noi scoatem sânul și atunci pielea rămâne foarte subțire, implantul nu are o suprafață netedă, el face niște falduri. Iar dacă implantul cade peste aceste falduri, implantul va arăta vălurit, pentru că pielea nu va fi așa netedă. Dacă dorim să depășim aceste neajunsuri, putem să folosim țesutul propriu al pacientei, sunt diferite opțiuni dar asta înseamnă o operație traumatică” a explicat dr. Victor Titirez.
Rețeaua de Sănătate Regina Maria dispune de specialiști și echipamente medicale cu ajutorul cărora se pot oferi tratamente și intervenții medicale personalizate.