Lucrările dentare au fost concepute cu scopul de a salva dinții cu probleme. Odată cu trecerea timpului, fiziologic, eficiența acestor lucrări scade, iar respectivele situații neplăcute să repară. Controalele periodice la medicul stomatolog îi vor ajuta pe pacienți să identifice noi metode terapeutice.
Considerate o alternativă a implanturilor dentare, punțile dentare se dovedesc, în timp, a nu fi atât de eficiente.
„De-a lungul timpul, gingia se mai retrage și fiziologic. Dacă vorbim despre o punte dentară, adică acele coroane fixate pe doi dinți, marele dezavantaj este că sub ea se acumulează mâncare. Se depune tartru, apare mirosul neplăcut care deranjează pacientul. În urma investigațiilor se observă că osul s-a retras de pe acele rădăcini, a apărut un spațiu mai mare între punte și gingie și vedem depunerile de tartru” susține dr. Corado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolară
Totodată, alegerea unei coroane din material metalo-ceramic poate crea, după un timp, probleme serioase dintelui pe care a fost montată.
„Dacă ne referim la acele lucrări care se făceau din metalo-ceramică, metalul din compoziția lor nu putea fi controlat foarte precis în ceea ce privește marginea coroanei și din acest motiv, apăreau și aceste probleme. Atunci când se adapta coroana la structura dentară, apărea o mică treaptă, o mică zonă unde agăța placa bacteriană și resturile alimentare și apăreau problemele” a mai spus dr. Corado Cazacu.
Din fericire, tehnologia a evoluat foarte mult, iar noile tipuri de lucrări dentare au la bază investigații amănunțite, iar dispozitivele protetice sunt realizate cu o acuratețe mult mai mare.
„Din fericire tehnologia a evoluat foarte mult. Acum scanăm digital, adică luăm amprenta digitală, coroana este proiectată la calculator și realizată de un robot, care face acea margine foarte subțire și foarte precis adaptată la suprafața dentară. Fiind adaptarea mai bună, riscul de apărea astfel de probleme este scăzut” a mai spus dr. Corado Cazacu.