Bolile care pot afecta buna funcționare a valvelor inimii pot produce dezechilibre în întreg organismul. Dacă inima suferă, atunci și celelalte organe din corp, precum rinichii sau ficatul, pot fi afectate. Monitorizarea periodică a stării de sănătate poate ajuta la prevenirea îmbolnăvirii.
În funcție de modul de manifestare, bolile care pot afecta valvele inimii sunt de două feluri.
„Bolile valvelor inimii sunt de două tipuri. Valvele nu se mai închid și atunci problema se cheamă, insuficiență. Fie valva mitrală, fie valva aortică nu se închid etanș. Sau ele nu se mai închid corect, orificiul devine stenotic, adică devine îngustat, și atunci boala respectivă se numește stenoză” a declara la Medika TV, prof. univ. dr. Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară.
De cele mai multe ori, aceste afecțiuni sunt cronice, iar întinderea lor pe o perioadă îndelungată are urmări și asupra altor organe din corp.
„De principiu, ele devin grave atunci când vorbim despre evoluția lor cronică, pe ani de zile. În general aceste boli evoluează într-un timp îndelungat și gravitatea lor este dată mai ales de răsunetul pe care acestea îl au asupra inimii. Inima este ca un motor, cu 4 valve, în momentul în care una sau mai multe se strică, funcționalitatea inimii scade. Iar pe măsură ce timpul trece, funcționalitatea scade și mai mult, iar bolile se agravează, iar calitatea vieții pacientului se depreciază. Nu se mai poate face efort, funcția cardiacă este slabă și astfel sunt afectate rinichii sau ficatul” a explicat prof. univ. dr. Lucian Dorobanțu.
Tratamentul bolilor de valva depinde foarte mult de tipul afecțiunii, explică specialiștii.
„Este important de înțeles că fiecare soluție terapeutică este adresată în mod direct problemelor cu care valvele se confruntă. Nu există soluții care să se adreseze universal unei singure valve indiferent de problema sa” a mai spus prof. univ. dr. Lucian Dorobanțu.