Artroscopia, intervenția care redă mobilitatea șoldurilor dureroase ale persoanelor tinere

Dacă în cazul persoanelor ajunse la vârsta a treia implantul de șold reprezintă singura alternativă pentru o viață normală, în cazul persoanelor tinere există alte tipuri de intervenții chirurgicale prin care medicii îi pot ajuta să scape de dureri. Artroscopia este o intervenție minim invazivă care redă funcționalitatea articulațiilor, având șanse ridicate de reușită. Medici Spitalului Regina Maria Brașov utilizează această terapie pentru a-i ajuta pe pacienții tineri să aibă o viață normală.

Acest tip de intervenție este minim invazivă și asigură o recuperare rapidă.

„Se realizează prin două, trei înțepături în jurul șoldului, se pătrunde în articulație și atunci când piesele de rulare sunt încă funcționale, când cartilajul nu este foarte afectat, reușim să înlăturăm cauzele care vor duce rapid la distrugerea lor. Pacienții sunt foarte mulțumiți pentru că a doua zi pot merge suficient de bine. Poate că primele 4,5 zile folosesc o cârjă, dar durerile nu sunt greu de suportat. Este o operație minim invazivă, de aceea inciziile sunt mici cât să pătrundă niște instrumente cu instrumente cu un diametrul de până la 7 milimetri„ a declarat la Medika TV, dr. George Ovidiu Muntean, medic primar ortopedie și traumatologie, Doctor în Științe Medicale, coordonatorul Departamentului Chirurgie, al Spitalului Regina Maria Brașov.

Însă, pentru ca recuperarea să fie completă, pacientul trebuie să reia efortul de dinainte de operație treptat, conform indicațiilor medicilor.

„Pacientul trebuie să stea 3 săptămâni mai liniștit, adică nu face efort susținut. Apoi începe un proces de recuperare, urmând ca undeva, între 6 și 8 săptămâni să înceapă recuperarea de tip sportiv, adică mers pe bandă, exerciții mai grele. Iar undeva între 3 și 5 luni se poate întoarce la efortul sportiv de dinaintea intervenției chirurgicale” a mai spus dr. George Ovidiu Muntean.

Pentru ca artroscopia șoldului, în cazul pacienților tineri, să aibă efectul scontat este necesar să se intervină în anumite condiții. În caz contrar, aceștia vor fi nevoiți să beneficieze de proteze de șold.

„Când un pacient tânăr, 35-40 de ani, prezintă dureri, prezintă limitarea rotației șoldului atunci avem un semn de întrebare. Dacă surprindem aceste modificări înainte ca articulația șoldului să se distrugă, înainte ca cartilajul de acoperire să fie complet distrus, atunci putem înlătura cauza care, de regulă, este a părților moi din jurul articulației și vom întârzia foarte mult momentul protezării. Adică, undeva între 10 și 20 de ani. Astfel, în loc să punem proteză la 40 de ani și să o împingem până la 60 cu o viață normală și bună, am realizat un lucru bun. Dacă ne gândim că durata de viață a unei proteze este de 15 ani, înseamnă că noi am făcut economie de o proteză la acest pacient” a mai spus dr. George Ovidiu Muntean.

Echipa medicală din cadrul Spitalului Regina Maria Brașov are cele mai la îndemână soluții terapeutice indiferent de vârsta pacienților.

Categorii: Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea