Maraton Medika TV: Cum tratăm corect obezitatea? Când putem apela la chirurgia bariatrică? Prof. dr. Cătălin Copăescu: Când Indicele de Masă Corporală depășește valoarea 35 atunci este o problemă

Chirurgia bariatrică reprezintă o alternativă eficientă atunci când încercările de a slăbi nu oferă rezultatele așteptate. Astăzi, tehnicile de intervenție s-au îmbunătățit considerabil, iar efectul acestei metode prin care obezitatea poate fi tratată durează timp îndelungat.

Obezitatea este fără doar și poate o problemă de sănătate publică, iar atunci când dietele nu ajută, se poate interveni chirurgical pentru îndepărtarea excesului de grăsime. Intervenția poartă numele de chirurgie bariatrică. Ponderas Academic Hospital, parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria, a înființat un Centru de Excelență pentru Chirurgia Bariatrică acreditat la nivel internațional. Unul dintre medicii care își desfășoară activitatea în cadrul acestui Centru de Excelență este prof. dr. Cătălin Copăescu, considerat pionierul chirurgiei bariatrice la noi în țară.

Prezent la Maratonul Medika TV dedicat tratării obezității, acesta a explicat care este momentul oportun pentru a se interveni chirurgical în cazul persoanelor care suferă de obezitate.

„Când Indicele de Masă Corporală este mai mare de 35 deja apar consecințele și suferințele pentru organism, iar ele impun tratament pentru pacienți. Principalele probleme asociate sunt tensiunea arterială, diabetul, problemele respiratorii, problemele endocrine, locomotorii. Există peste o listă de peste 200 de probleme asociate excesului de grăsime exagerat…Dacă pentru aceste patologii asociate există soluții terapeutice, trebuie găsite soluții și pentru problema care le-a generat, adică pentru kilogramele în exces. Astfel, ajungem la chirurgia bariatrică. Tehnica este utilizată în multe cazuri, însă înainte de intervenție e fac anumite examene medicale care ne confirmă dacă un pacient se califică pentru așa ceva” a explicat dr. Cătălin Copăescu.

Iar beneficiile pe care chirurgia bariatrică le are asupra calității vieții pacienților care au beneficiat de această intervenție sunt multiple.

„Chirurgia la nivelul tubului digestiv influențează pentru o perioadă lungă aceste elemente care nu pot fi influențate de tratamentele alternative. Medicația anti-obezitate, de exemplu, acționează atât cât se folosește un astfel de tratament. Când se instalează rezistența efectul devine limitat. Și atunci o intervenție chirurgicală ajută pacientul să scadă în greutate, experimentând o senzație de foame foarte redusă și o senzație de sațietate care se instalează rapid după ingestia unei cantități mici de alimente” a explicat prof. dr. Cătălin Copăescu.

Totodată, în urma intervenției chirurgicale, efectele bolilor asociate obezității se diminuează, putând fi ținute sub control mult mai ușor.

„Parcursul post operator îl conduce pe pacient la un status medical aproape de normalitate, cu ameliorarea hipertensiunii arteriale, a respirației. Din lista comorbidităților majoritatea pot fi ameliorate cu ajutorul intervențiilor chirurgicale” a mai spus prof. dr. Cătălin Copăescu, în cadrul Maratonului Medika TV dedicat tratării obezității.

Categorii: Maratoanele Medika TV, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea