Invitată în studioul Medika TV, luni seară, dr. Florina Filip, medic primar chirurgie generală, a vorbit despre importanța intervențiilor chirurgicale în tratamentul nodulilor tiroidieni. Potrivit declarațiilor sale, operațiile sunt recomandate mai ales în cazul în care se descoperă celule canceroase, dar mulți pacienți aleg acest tip de intervenție pentru a elimina orice risc.
„În urma analizelor care presupun recoltarea de probe din nodulii tiroidieni se aplică și tratamentul. Dacă vorbim de celule rele, atunci intervenim chirurgical. În cazul în care sunt alte tipuri de celule, atunci urmărim evoluția nodulilor. Există pacienți care știu că au nodului și chiar dacă analizele nu confirmă prezența unei neoplazii, atunci doresc să se intervină chirurgical pentru a elimina orice risc. Nu doresc incertitudini” a declarat, luni seară, Dr. Florina Filip, medic primar chirurgie generală, la Medika TV.
Există însă și alternative noninvazive, precum ablația cu radiofrecvență. Totuși această metodă de îndepărtare a nodulilor tiroidieni prezintă și unele inconveniente. „Există și varianta de a distruge nodulul prin metode nonchirurgicale. Există ablația cu radiofrecvență. Este o metodă al cărei avantaj este că nu treci printr-o intervenție chirugicală. Dezavantajul este că nu ai anatomie patologică. 100% nu vei știi natura acelui nodul. Tocmai de aceea și recomandarea este de a efectua analize care implică efectuarea unor puncții care presupun recoltarea de celule din respectivii nodului, iar dacă analizele confirmă că sunt benigni, atunci se poate utiliza această metodă” a mai spus dr. Florina Filip, luni seară, la Medika TV.
În cazul în care, în urma investigațiilor medicale, se constată prezența unor celule canceroase la nivelul nodulilor tiroidieni tratamentul va fi exclusiv chirurgical. Avantajele în acest caz sunt mult mai benefice pacientului. „Atunci când există suspiciunea de cancer tiroidian se poate identifica tipul de cancer și se aplică tratamentul în funcție de tipul de boală descoperită. Cu metode chirurgicale diferite. În anumite tipuri de cancer trebuie scoasă toată glanda tiroidă, în altele doar nodului” a mai spus dr. Florina Filip.
În ceea ce privește atitudinea pacienților față de aceste operații, aceasta este diferită. „Sunt într-adevăr pacienți care vor să elimine orice incertitudine și aleg metoda chirurgicală. Cei mai mulți însă se sperie de ideea de intervenție și și-ar dori să beneficieze de tratamente neinvazive” a precizat dr. Florina Filip, luni seară, la Medika TV.