Inima poate fi observată și cu ajutorul dispozitivelor medicale folosite în imagistică. Cel mai ușor de utilizat este aparatul ecograf. Imaginea captată de el ajută medicul în diagnostic, însă pentru o mai multă precizie și pentru depistarea precoce a bolilor cardiovasculare mult mai util este aparatul RMN.
„Prima metodă imagistică pentru pacientul cardiac este ecografia. Este simplu de utilizat, este disponibilă în orice cabinet. Dar, există situații în care ecografia nu identifică toate elementele necesare unui diagnostic. RMN-ul este însă cea mai completă metodă de investigare imagistică pentru cord, pentru că identifică precoce anumite modificări. De exemplu, înainte să apară o tulburare de funcție cardiacă, identifică dacă există o afecțiune în stadiul de debut, așa cum ar fi cardiomiopatia inflitrativă precoce” a explicat, la Medika TV, dr. Andrada Guță, medic cardiolog, specializare în RMN cardiac.
Simptomele care-i aduc pe pacienți la medic sunt oboseala și durerea în piept. „De cele mai multe ori pacientul obosește din ce în ce mai frecvent și începe să-și limiteze capacitatea de efort. Respiră mai greu la efort. Apoi apare durerea în piept, care este un simptom clar și care obligatoriu trebuie să ne trimită la medic. RMN-ul în toate situațiile identifică patrologiile în stadiu precoce” a mai spus dr. Andrada Guță.