Anverismul cerebral reprezintă o problemă medicală delicată. Atâta timp cât este de mici dimensiuni și are o formă bine definită, el poate fi ținut sub monitorizare. Situația se schimbă radical în momentul în care dimensiunile sale sunt mari, prezentând riscul de a se rupe. Ruperea anevrismului reprezintă una dintre cauzele cel mai des întâlnită ale morții subite, explică specialiștii. Tocmai de aceea, această situație reprezintă o urgență medicală majoră.
„Când apare o ruptură anevrismală, lucrurile se schimbă complet. Este o urgență medicală, este una dintre cauzele morții subite. Între 30-50% dintre pacienți, din păcate, nu reușesc să ajungă la spital pentru tratament și investigații medicale. De ce se întâmpla acest lucru? Un anevrism cu dimensiuni destul de mari poate pocni, se poate rupe, din cauza presiunii” a explicat, la Medika TV, dr. Răzvan Stănciulescu, medic primar radiologie intervențională, șef secție I.N.N.B.N. București.
Șansele de supraviețuire în cazul unei rupturi ale anevrismului cerebral sunt relative, explică specialiștii. „Fluxul sanguin trece din vasul de sânge în spațiul subarahnoidian, care este redus ca și dimensiuni. Este spațiul dintre arahnidă și piamater, două învelișuri sensibile care acoperă creierul. Dacă sângerarea nu se oprește rapid, nu apare un cheag, nu apare un efect de comprimare a cantității de sânge, un întreg spațiu inundat, pacientul nu poate supraviețui” susține dr. Răzvan Stănciulescu.
Cel mai des întâlnite simptome sunt durerile de cap foarte puternice și chiar coma, în cazurile severe. „Pacientul va expune o durere intensă de cap, își poate pierde conștiența și poate avea simptomatologie mai puțin severă sau poate intra în comă. Simptomatologia mai puțin severă se referă la această durere intensă, redoare de ceafă, pentru că nu-și poate flexa partea cervicală. Se poate ajunge și la comă profundă” a mai spus dr. Răzvan Stănciulescu.