De la „degetul schiorului” la genunchi, află cum poți avea grijă de oasele tale atunci când practici sporturi de iarnă

Bucuria pe care o oferă sporturile de iarnă este imensă. Însă, nu de puține ori, coborârea pârtiei de schi se termină în cabinetul medicului ortoped. Există zone vulnerabile ale corpului care pot suferi accidentări în timpul practicării acestor sporturi. 

„Știm cu toții că articulația cea mai afectată este articulația genunchiului. Putem avea probleme la nivelul cartilajului, al meniscului, al articulației. Oasele își pot pierde poziția lor normale la nivelul articulației. Leziunea ligamentului încrucișat al genunchiului este una dintre cele mai frecvente leziuni și aici din nefericire simptomatologia este caracteristică încât este ușor de recunoscut. Se aude o trosnitură puternică, oamenii o pot confunda chiar cu o fractură. Genunchiul se umflă puternic în momentul respectiv, se simte o senzație de instabilitate, și practic în acel moment continuarea activității nu mai poate fi efectuată. Nu e bine să forțăm pentru că putem să agravăm situația„ susține dr. Ștefan Mogoș, medic primar ortopedie-traumatologie, supraspecializat în chirurgia genunchiului.

De asemenea, la fel de vulnerabilă la accidentările petrecute pe pârtiile de la munte poate fi și coloana vertebrală. „Putem avea leziuni la nivelul coloanei vertebrale, putem avansa către leziuni severe de tipul fracturilor care pot determina apariția unor fragmente mici osoase care la rândul lor pot afecta inclusiv elementele nervoase care se găsesc la nivelul coloanei vertebrale” a explicat dr. Ștefan Mogoș. 

Mâinile, umerii și chiar degetele de la mâini pot fi expuse riscului accidentărilor. „Avem accidentări la nivelul umărului, iar cea mai frecventă este luxația. La nivelul mânii, în cazul schiului, accidentarea numită „degetul schiorului” este a doua ca și frecvență după leziunile pe care le întâlnim la nivelul genunchiului. Atunci când schiem și încercăm să menținem contactul cu bățul de schi, există un contact între mână și băț care va pune un impact foarte mare pe degetul nostru și va rupe ligamentul uneori poate produce chiar o mică fractură” a mai spus dr. Ștefan Mogoș. 

 

Categorii: Medici de familie
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea