Sporturile de iarnă care te trimit direct în cabinetul medicului ortoped. Ai grijă  de oasele tale, înainte de a striga „pârtieeee!”

Iarna nu înseamnă doar temperaturi scăzute și riscul de a ne îmbolnăvi de gripă și răceală. Pentru cei care iubesc natura, iarna înseamnă activități sportive în aer liber, mai ales pe pârtiile amenajate la munte. Aceste sporturi de iarnă prezintă însă unele riscuri pentru sănătatea oaselor. 

În perioada sezonului rece, conform unui studiu internațional, accidentările provocate în timpul practicării sporturilor de iarnă sunt mai frecvente decât cele rezultate în urma alunecării pe gheață, în timp ce mergem pe stradă către serviciu. „Sunt frecvente s-au făcut chiar niște studii epidemiologice. În SUA de exemplu, potrivit unui astfel de studiu, s-a constatat că anual există 200,000 de persoane care se accidentează practicând sporturi de iarnă. Spoturile cele mai implicate în apariția acestor tipuri de accidentări sunt schiul, urmat de snowboarding, de patinaj. Chiar și datul cu sania poate fi periculos” a explicat, la Medika TV, dr. Ștefan Mogoș, medic primar ortopedie-traumatologie, supraspecializat în chirurgia genunchiului.

Mare problemă a sporturilor de iarnă rămâne însă frecvența lor. „Sporturile de iarnă nu au risc de accidentare ridicat așa cum se întâmplă în cazul fotbalului sau boxului, dar accidentările care apar în timpul frecventării acestor sporturi sunt mai frecvente decât accidentările care apar în viața noastră de zi cu zi” mai spune dr. Ștefan Mogoș. 

Categorii: Medici de familie
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea