Reacțiile pe care alergiile alimentare le dau sunt destul de complexe. Ele trebuie recunoscute imediat pentru un diagnostic corect, urmat de un tratament corespunzător.
„Discutăm de binecunoscuta dermatită atopică ce se caracterizează prin piele roșie, determină mâncărime exagerată, iar copiii devin agitați, mai ales pentru că nu se pot exprima la vârste mici și nu pot spune părinților ce se întâmplă. De obicei pacienții care au o manifestare a alergiei la nivel cutanat, asociază mai frecvent simptomatologie respiratorie. Cu rinoreee, cu obstrucție nazală cu ochi roșii, cu tuse persistente, după masă sau chiar merg către serviciile de pneumologie pediatrică având manifestări similare astmului bronșic” a explicat, dr. Iulia Țincu, medic primar pediatru, în cadrul emisiunii „Doctor Medika”, difuzată la Medika TV.
Pe lângă simptomele cutanate, pot apărea și simptome digestive. În cazul simptomelor digestive, dacă situația se agravează, există riscul ca cel mic să aibă probleme de creștere. „Manifestările digestive, reprezintă grupa de alergii alimentare care nu au capacitatea practică de a fi văzute în testele de sânge. Sunt cele mai parșive dintre ele, și acesta este domeniul nostru al gastroenterologilor pediatri, pentru că acel sugar manifestă scaune cu sânge și acesta ar fi deja un prim semn de întrebare. Copilul manifestă scaune diareice, manifestă reflux gastroesofagian, până la forme severe, precum ulcerațiile. Și bineînțeles mai devreme sau mai târziu acești copii nu vor crește. Ei refuză alimentația, doare la înghițire, iar cei mici încearcă să se protejeze de această senzație” a mai spus dr.Iulia Țincu.