Explorarea tubului digestiv cu ajutorul tehnicilor moderne, precum endoscopia digestivă sau colonoscopia, îi ajută pe medici să stabilească un diagnostic mult mai precis și să prescrie tratamentul adecvat. Între cele două tipuri de investigații există însă unele diferențe.
„Endoscopia digestivă poate fi superioară sau inferioară, colonoscopia. Ambele proceduri se referă la explorarea tubului digestiv prin explorarea orificiilor naturale, respectiv cavitatea bucală, pentru endoscopia digestivă, și orificiul anal pentru colonoscopie. Sunt într-adevăr investigații esențiale în diagnosticul afecțiunilor tubului digestiv” a explicat, la Medika TV, dr. Elena Ciupercă medic primar gastroenterolog.
Între cele două tipuri de investigații medicale există și o diferență legată de vârstă. Astfel, în timp ce endoscopia digestivă poate fi realizată la orice vârstă, în cazul colonoscopie, este recomandată efectuarea acestei analize medicale, cu precădere după 45-50 de ani. „Vârsta este un factor de risc, dar aceste investigații se pot face la orice vârstă la indicația medicului. Ianuarie ceea ce privește endoscopia digestivă superioară o indicăm în cazul durerilor de stomac care persistă și nu cedează la tratament. Dacă apar la persoane de peste 45 de ani, atunci preferăm din prima să stabilim un diagnostic. Alte indicații în care utilizăm această investigație vizează boala de reflux esofagian, o afecțiune foarte frecventă și atunci când persistentă pe termen sigur că trebuie să avem și o evaluare endioscopică. Beneficiază de endoscopie pacienții care au dureri la înghițire sau simt că se blochează alimentele la un anumit nivel, persoanele cu vărsături repetate, când avem o sângerare digestivă superioară și sunt multiple alte indicații” mai spune dr. Elena Ciupercă.
Există și o explicație pentru care colonoscopia ar trebui realizată după vârsta de 45 de ani. „Conoloscopia este investigația care ar trebui făcută chiar dacă nu avem nicio manifestare digestivă, începând cu vârsta de 45 – 50 de ani pentru că este vârsta de la care crește riscul să avem polipi la nivelul colonului. Acești polipi sunt precursori ai cancerului colo-rectar și dacă îi descoperim la timp oprim evoluția către ceva mai grav” a mai spus dr. Elena Ciupercă.