Fiecare dintre noi trece prin anumite stări, în funcție de evenimentele din jur. Înțelegerea acestora și gestionarea lor în momentul în care evenimentele se produc se numește inteligență emoțională. Ca să o dobândim, trebuie să fim conștienți de sinele nostru și de reacțiile pe care corpul le are atunci când emoțiile puternice se declanșează.
Ca să înțelegem inteligența emoțională și să ne-o putem dezvolta trebuie să fim conștienți că ea există. Iar asta se poate face fiind conștienți de emoțiile pe care le trăim în anumite situații. „Primul pas este să îți dorești și să recunoști semnele corpului, să identifici emoțiile pe care le trăiești. Inteligența emoțională este de fapt un răspuns la factorii stresanți, este un răspuns emoțional la evenimentele interne sau externe. Pentru copii, dacă vrem să-i ajutăm să-și dezvolte inteligența emoțională trebuie să fim noi niște adulți dezvoltați din acest punct de vedere, pentru că nu poți dezvolta la alții ceea ce nu știi, nu recunoști” susține prof. univ. dr. Crenguța Bizu, în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației.
Calea spre dezvoltarea inteligenței emoționale începe cu o introspecție a stărilor pe care corpul le transmite atunci când emoțiile apar. „Exemplele sunt în felul următor, trebuie să vezi dacă poți identifica ce-ți transmite corpul. Cum reacționează corpul tău. De exemplu, dacă simți o stare de neliniște, trebuie să o identifici, răspunzându-ți în minte la întrebarea: de unde vine starea asta? De ce simt ce simt? După ce ai identificat, încerci să controlezi starea, să o verbalizezi într-un mod constructiv, să o managerizei, să o temperezi. Există exerciții de respirație, poți să te plimbi sau poți să ai chiar un jurnal reflexiv” a mai spus prof. univ. dr. Crenguța Bizu.