După luni întregi în care cauți răspunsuri pentru starea ta de sănătate care se degradează de la o zi la alta, medicul din fața ta îți spune că suferi de scleroză multiplă. Simți că lumea ta s-a sfârșit și că nu mai ai nicio șansă de scăpare. Este adevărat, acest diagnostic este greu de dus, chiar și pentru cei mai optimiști oameni. Sunt însă și pacienți care au învins în lupta cu această maladie necruțătoare și și-au reluat cursul firesc al vieții. Unul dintre ei este Simona Tănase și a avut nevoie de ani buni până când a primit un diagnostic corect pentru toate simptomele pe care niciun medic nu a reușit să i le explice. Acum trăiește și se bucură tot ce-i în jurul său și vrea să-i ajute și pe alți pacienți să-i urmeze exemplu.
Simona Tănase a venit în studioul Medika TV, în calitate de invitată a emisiunii „Doctor Medika” și a vorbit deschis despre boala pe care a învățat s-o țină sub control, după ani buni în care a bătut pe la ușile medicilor și niciunul nu a reușit să-i spună de ce o doare capul foarte tare sau de ce nu-și mai poate controla mâinile și picioarele. A ajuns chiar și la psihiatru, până când, într-o zi, a reușit să afle că suferă de scleroză multiplă. Problemele sale au început încă din copilărie și a aflat ce boală are, în jurul vârstei de 30 de ani.
„În primul rând ar trebui să pornim de la vârsta de 7 ani. Manifestările nu erau cunoscute la vremea respectivă, de abia după 20, 25 de ani se punea diagnosticul în România la momentul respectiv. Am fost tratată incorect cu antibiotic, iar asta mi-a declanșat cumva boala. Apoi mai este și faptul că bunica mea pe linie paternă avea scleroză multiplă. A fost și acesta un trăgaci care m-a aruncat și mai tare în brațele acestei boli” spune, emoționată, Simona.
După ani buni de așteptare a aflat de la medici că suferă de una dintre cele mai rare forme de scleroză multiplă, pentru care la momentul respectiv nu existau prea multe terapii medicamentoase. A reușit însă să învingă boala, datorită firii sale optimiste. „Am avut parte și de o personalitate puternică. Tot timpul vreau să aflu. Este multă suferință pentru că tot timpul speri că se va întâmpla ceea, ce nu se mai întâmplă. Dar, într-un final am reușit și datorită terapiilor medicamentoase am o viață normală”, mărturisește Simona Tănase.
Povestea Asociației Învingătorii Sclerozei Multiple
În prezent, Simona Tănase este președintele Asociației Învingătorii Sclerozei Multiple, o asociație non-guvernamentală al cărei scop este acela de a-i învăța pe pacienți ce fel de investigații medicale să efectueze, cât de mult contează ca boala să fie diagnosticată la timp și, cel mai important, luptă pentru ca oamenii care suferă de aceeași boală să aibă un centru dedicat lor. „De 11 ani tot încerc să construiesc acest centru. Suntem ultima țară din Europa, care nu are un centru de terapii cu recuperare pentru scleroza multiplă sau boli degenerative. Așa ceva la noi nu există. Există doar tratamente, prin programul național și slavă Domnului că avem multe molecule, avem și spitale unde se derulează acest program” mai spune Simona Tănase.
Durerile puternice, primele simptome
Primele simptome ale acestei boli necruțătoare sunt durerile. Durerile accentuate de cap, de mâini sau de picioare, care fac imposibil orice gest banal de a apuca o cană cu apă sau de te da jos din pat ar trebui să dea de gândit oricărei persoane și să meargă la medic. Cel mai important în diagnostic este însă examenul RMN. „Acum este ușor de diagnosticat cu această investigație pentru că RMN-ul arată exact leziunile pe care boala le provoacă” mai spune Simona. Iar odată pus diagnosticul, pacientul trebuie să urmeze imediat tratamentul. „Medicația are efect dacă terapia începe într-un timp scurt” spune președintele Asociației Învingătorii Sclerozei Multiple.
Iar pentru ca medicamentele să-și facă efectul este important ca pacientul să-și accepte boala și să lupte pentru a o ține sub control. „Avem suficiente molecule pentru toate cele 4 forme de scleroză multiplă, important este să ai un diagnostic și să-l accepți. Dacă nu accepți diagnosticul, nu accepți nici tratamentul. Sau refuzi să accepți diagnosticul, dar iei totuși tratamentul..Sunt cazuri de tineri cu această boală au luat tratamentul o perioadă, le-a fost bine dar au renunțat la ei. Și într-un an jumate au ajuns foarte rău” a mărturisit Simona Tănase, la Medika TV.