Consumul de substanțe interzise în rândul adolescenților este un fenomen pe care autoritățile pare că nu-l mai pot stăpâni. În tot acest timp, consumatorii care ajung la spitale au vârste din ce în ce mai mici.
Dr. Florina Rad, medic primar în psihiatrie pediatrică la Spitalul „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din Capitală atrage atenția cu privire la scăderea vârstei consumatorilor. „Vedem vârste din ce în ce mai mici. Consumul începe la vârste din ce în ce mai mici. În spital se prezintă pacienții când consumul este demult instalat, când patologia asociată este una destul de importantă și influențează deja calitatea vieții. Dacă în anii precedenți pandemiei eram obișnuiți să tratăm aceste tulburări asociate consumului de substanțe la vârste de 14, 15 ani, acum avem copii la vârste mai mici. Cel mai mic pacient avea 11 ani și 9 luni, iar la momentul internării nu debutase consumul pentru el. Consumul debutase cu ceva timp în urmă. A fost cel mai mic pacient, dar acum nu putem să generalizăm” a explicat, la Medika TV, dr. Florina Rad.
Dincolo de vârstele mici la care adolescenții încep să consume substanțe interzise, numărul cazurilor de consum a crescut semnificativ în ultimii ani. „Într-adevăr în ceea ce privește patologia specifică consumului de substanțe, dar și în ceea ce privește patologia specifică adolescenților, precum tulburările din sfera emoționalității am observat un trend ascendent începând cu 2022 și ușor-ușor a crescut atât numărul de internări, cât și numărul pacienților cu patologii asociate consumului de substanță” a mai spus dr. Florina Rad.