Cele mai apreciate mâncăruri de sărbători, așa cum sunt salata boeuf, sarmalele, toba sau friptura de porc, sunt mai puțin prietenoase cu stomacul, pancreasul sau ficatul. Iată cum trebuie să mâncăm pentru a nu ne petrece Crăciunul la spital.
„De sărbători, putem gustă orice, dar nu oricât. Putem mânca friptură de porc, cârnați, tobă, caltaboș, dar toate însumate să nu depășească 150-200 de grame. Le putem asocia cu legume, pentru că alimentația să fie una mai echilibrată. Supele și ciorbele de zarzavat determina o sățietate precoce și ne ajută să limităm cantitatea de alimente pe care o mâncăm și astfel să evităm abuzul alimentar” recomandă dr. Irina Goga, medic primar diabet zaharat, nutriți și boli metabolice în cadrul Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.
„Vedetele” mesei de Crăciun sunt, evident, sarmalele și salata boeuf. Medicii recomandă ca pentru sarmale să fie folosită carne slabă, iar maioneza din salata boeuf să fie înlocuită cu iaurt. Totodată, deserturile trebuie gustate în cantități moderate, iar zahărul folosit pentru prepararea lor să fie înlocuit cu îndulcitori pe bază de ștevie.
„Apoi, o plimbare în aer liber, de măcar jumătate de ora după fiecare masă, ne va face să ne simțim mai bine și să evităm senzația de: „am mâncat prea mult, nu mai pot“.
Dar cel mai important lucru este că, indiferent ce alegem să mâncăm, dacă suferim de o boală cronică, să nu întrerupem medicația” mai spune dr. Irina Goga.