Diagnosticarea precoce a bolilor oncologice asigură șansa la viață pentru pacienți. Astăzi există terapii medicamentoase care pot crește speranța de viață a celor care suferă de astfel de afecțiuni. Pentru a le depista la timp, este nevoie să mergem mai des la medic pentru controale de rutină.
„Ceea ce putem să facem este să supraveghem organismul atât din interior, cât și din exterior. Autopalparea sânilor la femei, o dată pe lună, este esențială pentru a depista la timp o problemă în această parte a corpului, dacă ea apare. Analizele uzuale care trebuie făcute o dată pe an, pot să ofere indicii dacă se petrece ceva în organism. O ecografie de abdomen și pelvis pentru a observa ficatul, prostata, în cazul bărbaților, și uterul, în cazul femeilor, sau rinichii ajută în diagnosticarea timpurie a bolilor oncologice” recomandă dr. Alexandru Onofrei, medic specialist chirurgie generală cu specializare în chirurgia oncologică.
Mai mult, pe lângă aceste investigații, persoanele care au împlinit vârsta de 40 de ani trebuie să meargă periodic la medic pentru a le fi efectuate examene medicale endoscopice și colonoscopice. „După 40 de ani recomandarea este ca o endoscopie și colonoscopie să fie realizate de către orice persoană. Sunt destule centre unde ambele investigații se realizează, cu tehnici de sedare, pentru ca pacienții să nu simtă disconfort” susține dr. Alexandru Onofrei.
Din păcate, în România, prevenția bolilor oncologice prin investigații de rutină făcute cu regularitate nu se realizează. De cele mai multe ori, bolile sunt descoperite în stadii avansate când, din păcate, pentru pacient este prea târziu. „Din păcate pacienții ajung la medic doar atunci când îi doare ceva, iar asta nu este bine pentru că, de multe ori, bolile oncologice sunt descoperite în stadii avansate, atunci când se instalează durerea” a mai spus dr. Alexandru Onofrei.