Răgușeala este o complicație a inflamației laringelui. De cele mai multe ori, problema dispare atunci când tratăm laringele inflamat. Simptomele dispar doar în urma unui tratament prescris de medicul specialist.
„În general recomandăm repausul vocal pentru a evita suprasolicitarea vocii, pentru că altfel putem agrava situația. Tratamentul general depinde de cauze. O răgușeală care durează mai mult de 3 săptămâni trebuie să conducă pacientul la consult ORL. Dacă în cele 3 săptămâni poate să mai încerce tratamentele clasice, care se eliberează fără rețetă, după această perioadă trebuie să se adreseze neapărat medicului ORL ” susține dr. Violeta Melinte, medic primar ORL.
O vizită la cabinetului medicului ORL este importantă pentru identificarea cauzei care provoacă răgușeala. „În cabinetul medicului se desfășoară o anamneză. Urmează apoi examenul clinic ORL care ne orientează asupra diagnosticului și este completat de investigații. Cred că cea mai utilizată este fibrolariongospcopia. Este un film pe care noi îl obținem prin introducerea unei fibrei subțiri, pe care îl introducem prin nasul pacientului și ajungem până în laringe. Nu este o manevră dureroasă, dacă pacientul este sensibil se poate administra o anestezie locală pentru a-i spori confortul în timpul consultației” susține dr. Violeta Melinte.