Medic de Terapie Intensivă și Toxicologie la Spitalul Floreasca din Capitală, dr. Radu Țincu a fost prezent în studioul Medika TV. Acesta a vorbit public despre fenomenul consumului de droguri în rândul adolescenților.
Cu o cazuistică impresionantă în ceea ce privește pacienții care consumă droguri, dr. Radu Țincu a precizat faptul că vârsta consumatorilor a scăzut simțitor, chiar și copiii devenind astăzi victime ale drogurilor. „Dacă discutăm de acutizare, discutăm de o creştere a cantităţilor care au fost consumate în România, discutăm de o diversificare a substanţelor utilizate, discutăm de o scădere a vârstei de consum. Dacă în urmă cu 10-15 ani persoanele consumatoare erau tineri de peste 20 de ani, iată că astăzi putem să vorbim, conform raportului publicat de Agenţia Naţională Antidrog, de un consum care începe după vârsta de 12-13 ani, ceea ce ne arată gravitatea fenomenului”, a declarat dr. Radu Ţincu.
Cel mai adesea, tinerii și adolescenții folosesc așa numitele etnobotanice atunci când vorbim despre consumul de substanțe interzise. „O altă caracteristică a consumului de droguri o reprezintă faptul că tinerii preferă să folosească substanţe de sinteză, aşa numitele etnobotanice sau legale care creează confuzie. Denumirea aceasta de legale îi face să creadă că ele se pot comercializa la liber, iar denumirea de etnobotanice creează confuzie pentru că asocierea dintre etno şi botanic te duce cu gândul la o substanţă de origine naturală, ceea ce nu este. Majoritatea dintre ele, peste 99%, sunt substanţe de sinteză. Acest tip de particularitate a consumului ar trebui să ne alarmeze” a mai spus dr. Radu Țincu.