Virusul HPV este studiat de oamenii de știință de foarte mult timp. Microorganismul are o capacitate de transmitere foarte ridicată. Din fericire, nu toate tulpinile sale sunt responsabile pentru apariția cancerului.
Modul de transmitere a virusului HPV este unul destul de simplu. Este nevoie doar de atingerea obiectelor contaminate, iar astfel se produce transmiterea. „Se transmite destul de ușor acest virus. El există pe tegumente, pe mucoase. Evident nu trebuie să ne gândim acum la cele mai agresive tulpini de HPV. Utilizarea în comun a unor prosoape sau a vestiarelor pot să ajute la transmiterea virusului HPV de la o persoană la alta” susține dr. Dragoș Median, medic primar oncolog.
Tulpinile virale cu potențial oncogen, cel mai adesea descoperite în zona organelor genitale, se transmit la fel de ușor, prin simpla atingere a respectivelor părți ale corpului. „Dacă ne referim la infecțiile HPV cu potențial oncologic, atunci situația se schimbă. În cazul acesta virusul nu se transmite atât de ușor, de pe un prosop sau de pe un șervețel folosit în comun cu alte persoane. Transmiterea virusului se face de cele mai multe ori prin atingerea zonelor intime, fie că vorbim sau nu de un contact sexual, se pot transmite aceste tulpini cu potențial cancerigen” a mai spus dr. Dragoș Median.
Considerat o metodă de prevenție a bolilor cu transmitere sexuală și contraceptivă eficientă, prezervativul nu oferă protecție ridicată în fața infecției HPV. „Prezervativul oferă protecție parțial pentru că nu acoperă toată pielea, și astfel se poate transmite de la un partener la celălalt. Asigură o protecție, dar nu este o protecție totală” a mai spus dr. Dragoș Median.