Nodulii tiroidieni sunt una dintre bolile care afectează tiroida. Din fericire, de cele mai multe ori, acești noduli nu sunt canceroși însă medicii nu exclud posibilitatea ca nodulii de la nivelul glandei tiroide să provoace boală oncologică.
„95% din nodulii tiroidieni sunt noduli benigni care nu sunt cancer. Noi ca medici trebuie să fim atenți și să-i investigăm pe toți nodulii pe care îi descoperim la un pacient, pornind de la ideea că un astfel de nodul poate să ascundă un tip de cancer tiroidian” susține dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog
Principală cauză a apariției nodulilor tiroidieni benigni este considerată deficitul de iod. „Nodulii benigni, care afectează o mare parte din populație, apar din cauza unui deficit de iod. Și ne referim la deficitul geografic de iod. Iodul este foarte important pentru că acesta din această substanță își formează tiroida hormonii tiroidieni. În condițiile unui deficit geografic de iod, sinteza de hormoni tiroidieni este afectată, organismul face eforturi să-i sintetizeze și asta duce la o mărire în dimensiuni a tiroidei, iar asta duce în timp la apariția nodulilor. Dacă avem o tiroidită autoimună putem să ne așteptăm la apariția nodulilor. Fumatul și kilogramele în plus pot determina apariția nodulilor la nivelul glandei tiroide” a explicat r. Ruxandra Dobrescu.
Modificările la nivelul celulelor din interiorul nodulilor sau ale celulelor glandei tiroide pot provoca apariția formațiunilor canceroase. „Ca un nodul benign să se transforme într-unul malign, canceros, este nevoie să apară niște modificări la nivelul materialului genetic de la nivelul celulelor, carte face ca o celulă dintr-un nodul sau dintr-o tiroidă normală să înceapă să prolifereze necontrolat și astfel apare cancerul tiroidian. Iar asta apare dintr-un nodul preexistent sau dintr-o celulă tiroidiană normală” a mai spus dr. Ruxandra Dobrescu.