Considerată o boală care afectează mai mult femeile, osteoporoza poate fi întâlnită și în cazul bărbaților. Singura diferență este că, în cazul bărbaților, simptomatologia are un debut mai lent, spre deosebire de femei, acolo unde simptomele apar brusc.
Pentru că oasele sunt elemente care depind de acțiunea hormonilor din corp, iar femeile, în special cele care intră la menopauză, se confruntă cu o scădere a procesului de sintetizare hormonală, debutul osteoporozei în cazul lor este unul mai brusc. „Oasele sunt structuri dependente de acțiunea diverșilor hormoni pe care corpul îi produce. Iar din această cauză există o diferență semnificativă între cele două sexe. În cazul femeilor procesul se produce relativ brusc, în jurul vârstei de 50-51 de ani, și este un dat biologic care ține de durata de funcționare a ovarelor care produc hormonii sexuali feminini, fiind cei care influențează osul. Astfel, din cauza acestor dezechilibre hormonale, femeile se confruntă mai des cu problemele generate de osteoporoză” a explicat Prof. Dr. Cătălin Codreanu, medic primar reumatolog, președinte al Societății Române de Reumatologie.
În cazul bărbaților, diminuarea procesului de sinteză hormonală este însă mai lent decât în cel al femeilor. De aceea, simptomele osteoporozei au evoluție mai lentă. Totuși, boala este specifică și bărbaților. „Osteoporoza este o problemă medicală și pentru bărbați, dar din cauza menopauzei apariția osteoporozei la femei este mai timpurie și mult mai evidentă. La bărbat reducerea sintezei hormonale este un fenomen care se produce mult mai încet. Și din această cauză și consecințele sunt mai târzii” a mai apus Prof. Dr. Cătălin Codreanu.