De cele mai multe ori, relația dintre medici și pacienți se rezumă doar la actul medical. În realitate, această barieră invizibilă dintre doctor și omul pe care îl tratează nu ar trebui să existe. Medicul Cătălin Badiu, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Universitar din București, a vorbit la Medika TV despre felul în care ar trebui, de fapt, să arate relația dintre pacienți și medici.
În relația dintre medici și pacienți nu ar trebui să existe niciun fel de barieră. Mai mult, omul bolnav ar trebui să simtă apropierea de cel care în tratează. „Mulţi pacienţi, dacă nu ştiu, nu înţeleg ce se întâmplă cu corpul lor şi cu inima lor dacă nu se tratează. De multe ori, e o reacţie umană oarecum firească să bagi, ca struţul, capul în nisip, să spui că dacă nu ştii nu se întâmplă. (…) Nu cred că trebuie să existe o limită în relaţia medic-pacient, trebuie să simtă căldura de la medic nu numai prin actul medical în sine, ci şi prin partea umană. Cred că oamenii se simt mult mai siguri dacă ştiu că au şi această latură umană, această căldură”, a declarat, luni seară, şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Universitar Bucureşti, la Medika Tv.
Mai mult decât atât, medicii ar trebui să depășească granița impusă de timp, mai ales dacă profesează într-o specialitate dificilă, așa cum este Chirurgia Cardiovasculară. „”Trebuie să fii dedicat. Evident că ai şi momente libere, dar trebuie să fii dedicat clinicii în care funcţionezi, specialităţii în care funcţionezi, pacienţilor, trebuie să înţelegi că uneori pacientul depinde de tine şi trebuie să te vadă atunci când tu eşti liber”, a spus medicul”.