Metadona, medicament utilizat pentru tratarea dependenței în cazul persoanelor care consumă opiacee, lipsește din Spitalul „Sfântul Stelian”, unitate medicală specializată în tratamentul pacienților toxicomani. Fondurile alocate prin programul național cu ajutorul căruia medicamentul era achiziționat s-au terminat.
Spitalul „Sfântul Stelian” din Capitală, unitate medicală în care sunt tratați pacienții toxicomani, nu le mai poate asigura metadona bolnavilor consumatori de opiacee. Fondurile alocate prin programul național s-au terminat. „Ne confruntăm cu lipsa finanțării pentru programul național de substituție cu agoniști de opiacee pentru persoanele cu toxicodependență. Din păcate, întreruperea acestui tratament ar duce la recăderea în consum, având în vedere că se adresează în primul rând pacienților care au încercări repetate de întrerupere a consumului. Sperăm că după rezolvarea crizei de la CNAS să primim finanțarea solicitată și să putem primii banii necesari” a declarat, la Medika Tv, Maria Popescu, managerul unității medicale.
Costurile pentru achiziția metadonei sunt destul de mici, spitalul din Capitală având în evidență peste 200 de bolnavi care au nevoie de acest tratament. „Pentru asigurarea acestui tratament este nevoie de o sumă de 51 mii de lei pe lună. Nu este sumă mare comparativ cu alte programe naționale. Medicamentul folosit este unul relativ ieftin dar care s-a scumpit din luna august. Un comprimat costă aproximativ 1 leu și 84 de bani. Sunt 277 de pacienți pe care îi tratăm, dintre aceștia 100 vin zilnic, restul primesc rețetă. Vin din București și din zonele limitrofe. Este un medicament să-și mențină abstinența să nu mai consume opiacee” a mai spus Maria Popescu, managerul Spitalului „Sfântul Stelian” din Capitală.