Leucemiile sunt cancere hematologice și pot fi cronice și acute. Leucemia cronică are o evoluție lentă, nu se vindecă, însă poate fi ținută sub control, la fel ca hipertensiunea arterială, de exemplu. Leucemia acută, însă este un cancer al sângelui agresiv și cu un impact emoțional mare.
”Leucemia acută este diagnosticul care sperie pe oricine. Debutul bolii este unul agresiv, cu simptome alarmante precum febră mare, anemie severă, astenie, sângerări importante, vănătăi, puncte roșii pe corp, epuizare fizică. Simptomatologia nu poate fi ignorată, așa că pacientul ajunge la doctor. Leucemiile acute sunt, de obicei, afecțiuni dramatice pentru că apar la pacienți tineri, chiar și la copii, iar tratamentul se face cu citostatice, pacientul trebuie izolat într-o cameră sterilă”, a explicat dr. Mihaela Andreescu, medic primar hematolog, în cadrul emisiunii Telemedika.
În cazul leucemiilor cronice, simptomele evoluează lent și pot fi ignorate de mulți pacienți. În multe situații, nici nu e nevoie de tratament, ci trebuiesc doar urmărite. ”Am pacienți cu leucemii cronice care de 9-10 ani au boala și încă nu au nevoie să o trateze”, a completat medicul hematolog, pentru Medika TV.