Fondurile alocate de Guvernul României în speranța că se va rezolva criza medicamentelor destinate bolnavilor cronici nu au rezolvat această problemă. Oamenii sunt în continuare fără medicamente.
Prezent în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”, difuzată la Medika TV, Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, a precizat că există mai multe cauze care provocat această situație. Fondurile sunt insuficiente, iar valoarea lor a fi trebuit să fie mult mai mare pentru a acoperi cheltuielile.
„Sumele sunt departe de a acoperi întregul necesar pentru acest an. S-a pornit cu niște întârzieri la plată care erau semnificative, venite din 2022, plus ce s-a adunat anul acesta. În ceea ce privește plățile pentru medicamente, abia acum s-a încheiat luna iunie, iar la nivelul spitalelor, ele nu pot organiza licitații pentru achiziția de medicamente și materiale sanitare pentru că nu au filă de buget care să le permită să facă asta. În lipsa acestei file de buget ele practic nu pot să angajeze niciun fel de licitație și mai apoi să achiziționeze medicamente. Este o picătură într-un pahar cu apă. Ar fi trebuit o sumă mult mai mare undeva la 1,2 spre 1,4 miliarde de lei. Din ceea ce spuneau colegii noștri experți în analiza modului de finanțare al sistemului de asigurări de sănătate. Și toate acestea ca să ajungem la zi, nicidecum ca să luăm în calcul cheltuielile pentru ultimele luni ale anului noiembrie și, respectiv, decembrie” a declarat Dan Zaharescu, la Medika TV.
Întârzierile la plată a distribuitorilor de medicamente nu numai că pun în pericol viețile pacienților, dar pot aduce România în situația instituirii unui infringement de către Uniunea Europeană. „În 2014 a intrat în vigoare o directivă europeană, așa-zisa directivă a plăților întârziate, care obligă statele membre să își plătească obligațiile într-un termen de maximum 60 de zile de la data la care au beneficiat de servicii și produse. Având în vedere ce se întâmplă acum, dacă termenele de plată se vor prelungi, riscurile de declanșare a unor proceduri de infringement asupra României sunt foarte mari” a mai spus Dan Zaharescu.