În speranța că vor beneficia de tratamentele care-i ajută să supraviețuiască, bolnavii cronici din România își caută alinarea în farmaciile care, până la jumătatea acestui an, le ofereau medicamente. Din vară și până în prezent, din lipsă de fonduri, asigurarea tratamentelor pentru bolnavii cronici de către farmacii pare o misiune imposibilă. Iar situația se înrăutățește de la o lună la alta, pentru că nu există bani cu care distribuitorii să poate fi plătiți. Banii vin de la Guvernul României, instituție care nu are un plan concret pentru a rezolva această situație.
În două runde, Guvernul României a alocat fonduri în speranța că va dezamorsa achiziția medicamentelor destinate bolnavilor cronici. Banii au ajuns însă pentru o scurtă perioadă, iar problema continuă să persiste. Farmaciile fac față așa cum pot acestei situații. „Avem facturi neplătite din luna iulie. Suntem cu o lună și jumătate întârziere. Suntem blocați la majoritatea distribuitorilor pentru a continua activitatea multe farmacii au apelat la credite bancare. Ni s-a cerut sprijinul să putem să susținem această situație de piață, dar ne-am dori să avem și noi o predictibilitate. Să știm pentru cât timp…pentru o lună, două? În momentul de față se știe clar că nu sunt fonduri pentru următoarele luni” a declarat Beatrice Speteanu, farmacist și președinte al Asociației Farmaciilor Tradiționale și Practicienilor, în direct la Medika TV.
Casa Națională de Sănătate și instituțiile pe care le coordonează în județele din țară sunt asaltate zilnic de telefoane din partea farmaciilor. Problema nu este a lor ci, mai sus, la Guvern, acolo de unde banii ar trebui să vină către sistemul medical. Dar fondurile întârzie să apară și viața pacienților este pusă în pericol. „ Vrem să știm dacă cumva avem vreo șansă să primim banii! Totul ține de o decizie a Guvernului dacă se aprobă aceste plăți. Din fericire discuțiile cu CNAS-ul au fost transparente. Ei au făcut tot posibilul să ceară aceste sume care ne reveneau. Nu au un răspuns să ne dea pentru că nu ține de dânșii. În ceea ce privește Guvernul, o să mergem mai departe să cerem aprobarea fondurilor pentru pacienți” a mai spus Beatrice Speteanu.
Ca să facă față solicitărilor, farmaciile au ajuns pur și simplu să ia medicamente „pe caiet” de la distribuitori. „Plătim la propriu cu bucățica pentru a lua medicamente pentru acești pacienți. Și vorbim despre pacienți cu boli grave care nu pot amâna medicația. De asemenea, pacienții oncologi se plimbă din farmacie, în farmacie și revin la noi. Situația va fi gravă, dacă Guvernul nu va aproba deblocarea fondului de urgență pentru 3 luni și jumătate” a mai spus Beatrice Speteanu, la Medika TV.