Bolile cardiovasculare au o incidență ridicată a mortalității. Situația ar fi cu totul alta dacă am fi mai atenți cu privire la sănătatea noastră și ne-am expune mai puțin la factorii de risc. Medicii numesc acest comportament prevenție și, încă o dată, ar fi bine să ascultăm de sfaturile lor.
Într-o intervenție în direct la Maratonul Bolilor Cardiovasculare, organizat de Medika TV, Prof. Univ. Dr. Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară, a explicat de ce este importantă prevenția medicală în ceea ce privește bolile cardiovasculare.
„Prevenția este un pas esențial în lumea medicală modernă. Trebuie să înțelegem și să fim empatici cu pacientul pentru că el se află într-un moment de risc. Nu înseamnă că dacă nu fumăm, nu vom mânca dulciuri sau nu ne stresăm nu vom face niciodată boli cardiovasculare. Înseamnă că noi facem tot ce ține de noi pentru a nu contribui la îmbolnăvirea noastră” a explicat Prof. Univ. Dr. Lucian Dorobanțu, în cadrul Maratonului Bolilor Cardiovasculare.
Medicii susțin că programele de prevenție ar trebui orientate mai ales către tineri, având în vedere că incidența bolilor cardiovasculare este tot mai scăzută în ultimii ani. „S-a schimbat vârsta la care diagnosticăm pacienți cu boli de inimă. Sunt din ce în ce mai tineri și din ce în ce mai grav afectați. Singurul lucru bun este faptul că avem cu ce să-i diagnosticăm și că avem și posibilitatea de a-i trata” a mai spus Prof. Univ. Dr. Lucian Dorobanțu.