Piața asigurărilor de sănătate voluntare, sau private cum mai sunt cunoscute aceste produse financiare, este într-o continuă expansiune în țara noastră. Specialiștii în domeniu susțin faptul că, în 2022, la nivel național, au fost decontate servicii medicale, în baza polițelor private de asigurare, în valoare de peste 73 milioane de euro.
Maratonul Bolilor Cardiovasculare, organizat de Medika TV, a pus accentul și pe importanța încheierii asigurărilor medicale voluntare, sau private cum mai sunt cunoscute. Experții în domeniu care au vorbit despre aceste produse financiare susțin faptul că țara noastră se bucură de o creștere a acestui tip de polițe, de la un an la altul.
„În 2022, aveam peste 600 de mii de persoane asigurate în sistemul privat de sănătate, care au accesat de peste 600 de mii de ori servicii medicale preluate prin asigurarea de sănătate. În urma cercetărilor pe care le-am făcut am descoperit că asigurările voluntare de sănătate se mențin în top 3 produse financiare pentru care oamenii sunt mai interesați, alături de asigurările de viață și cele de locuințe. Piața a crescut de 9 ori în ultimii ani” a explicat, în cadrul Maratonului Bolilor Cardiovasculare, Roxana Băluță, specialist în asigurări de viață și de sănătate și, totodată, coordonator programe în cadrul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare.
În ceea ce privește valoarea sumelor decontate către beneficiarii asigurărilor de sănătate voluntare acestea au fost de ordinul milioanelor de euro, numai anul trecut. „Poate cel mai important aspect de menționat este că anul trecut au fost decontate servicii medicale de peste 73 de milioane de euro” a spus Roxana Băluță.
Necesitatea încheierii unei polițe de asigurare medicală privată este mare, în condițiile în care sistemul public de sănătate, uneori, nu poate face față tuturor solicitărilor venite din partea beneficiarilor. „Sistemul public de sănătate nu poate face față mereu întregii cereri de servicii de care oamenii au nevoie, poate nu la tratamente inovative care apar pe piață. Aici intervine rolul nostru și facilităm accesul la serviciile medicale sau tratamentele de care oamenii au nevoie. Pe de altă parte, degrevăm bugetul de stat. Asigurările au și un pachet preventiv care te ajută să identifici din timp o posibilă problemă de sănătate. Te ajută să faci și un management eficient al bolilor. Vorbim de analize de laborator, de consultații la un medic generalist. Pacienții care suferă de boli cardiovasculare pot beneficia de servicii medicale din plin de impactul pozitiv al depistării precoce și al prevenției” a explicat Roxana Băluță, specialist în asigurări de viață și de sănătate, la Maratonul Bolilor Cardiovasculare, de la Medika TV.