Managerii de spitale apreciază în cea mai mare parte că introducerea coplăţii, prevăzută pentru începutul lunii martie, este binevenită, chiar dacă este vorba despre o sumă modică.
Dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, a declarat luni pentru AGERPRES că suma este binevenită, chiar dacă este modică, orice ban venit în sistem contând. ‘Important este ca persoanele venite în urgenţă să nu plătească’, a subliniat ea.
Referitor la managerii care nu gestionează bine unităţile, dr. Carmen Orban este de părere că acolo unde se constată că instituţia nu este bine condusă managerul trebuie schimbat, însă, dacă se ajunge la datorii din pricina unei finanţări care nu este primită la timp, managerul nu are nicio vină.
Managerul Spitalului Universitar, conf. dr. Cătălin Cârstoiu, a declarat pentru AGERPRES că în spitale deja există un fel de coplată. ‘Pacienţii plătesc şi acum pentru materiale sanitare, este un altfel de coplată’, a apreciat el.
‘Ar trebui să acceptăm introducerea pachetului de bază de servicii medicale şi asigurările private de sănătate pentru a avea mai mulţi bani’, consideră conf. dr. Cătălin Cârstoiu.
Referitor la schimbarea managerilor care nu îşi plătesc la timp datoriile, Cârstoiu susţine că este normal ca aceia care depăşesc bugetul şi fac datorii să suporte consecinţele.
Prof. dr. Dana Safta, director medical al Spitalului Elias, a declarat pentru AGERPRES că introducerea coplăţii pentru spitale vine ca ‘o gură de oxigen’ în lipsa altor soluţii de finanţare. Ea a subliniat că în prezent spitalele publice din Bucureşti sunt foarte aglomerate cu pacienţi din toată ţara, confruntându-se cu o cazuistică gravă, care costă, iar managerii se străduiesc să facă faţă acestor situaţii cu puţinii bani de care dispun.
Pe de altă parte, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat pentru AGERPRES că FMI, care este o instituţie ce nu are nicio competenţă pentru sănătate, nu a acceptat renunţarea la coplată. ‘Este o reuşită a Ministerului Sănătăţii. În ţările în care a fost aplicată s-a renunţat treptat la ea sau a fost redusă la o sumă modică’, a spus prof. dr. Astărăstoae.
‘Pentru sistemul românesc, aceasta îngreunează accesul populaţiei vulnerabile la serviciile spitaliceşti şi va duce la un conflict între pacienţi şi spital. Sumele colectate sunt nesemnificative şi coplata nu va diminua accesul exagerat la spitale’, consideră preşedintele CMR.
Totodată, Cezar Irimia, preşedintele al Alianţei Pacienţilor Cronici din România, a declarat pentru AGERPRES că pacienţii au contestat coplata întotdeauna, pentru că aceasta aduce o restricţionare în cazul bolnavilor cronic, care necesită mai multe internări.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni că la discuţia cu delegaţia FMI s-a convenit ca valoarea coplăţii să fie una modestă, punctând că România s-a angajat ca începând cu luna martie aceasta să vizeze cazurile externate.
‘În ceea ce priveşte coplata, există o lege şi ea ar fi trebuit ca de anul trecut să se aplice. În urma discuţiilor cu FMI am ajuns la concluzia că putem să introducem numai limitat şi pentru o perioadă de timp ca să putem să controlăm costurile din sectorul cel mai cheltuitor – şi anume sectorul spitalicesc – numai acolo o coplată care, aşa cum am convenit cu FMI, să aibă o valoare modestă în sensul în care ea să fie utilizată strict pentru controlul costurilor. Adică să ştim cum se intră, cum se utilizează şi cum se iese din sistem’, a spus Nicolăescu.
El a subliniat că România s-a angajat ca începând cu luna martie coplata să vizeze cazurile externate. ‘Ceea ce ne-am angajat că vom face începând cu contractul-cadru, adică din martie 2013, se referă la o coplată pe caz externat, adică pe cine iese din spital, şi nu pe cine se adresează spitalului să obţină sau nu un anume serviciu medical’, a precizat ministrul.
Ministerul Sănătăţii a subliniat, într-un comunicat emis luni, că implementarea mecanismului de coplată a făcut parte din condiţionalităţile discutate şi stabilite cu organismele internaţionale (FMI, BM şi CE) încă din anii precedenţi.
‘În acest context, s-a decis în urma discuţiilor cu FMI, la propunerea Ministerului Sănătăţii şi FMI a acceptat, introducerea unei coplăţi modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive şi a raportărilor false’, arată MS.
Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege (exemplu: copii, gravide, pensionari sub 700 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de război). Cuantumul modic al sumelor şi regulamentul de aplicare ale mecanismului vor fi stabilite în normele la contractul-cadru, a mai informat MS.