Costurile pe care le implică tratamentul bolilor oncologice sunt destul de mari. Atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al resurselor umane din sănătate. Medicii sunt foarte puțini și trebuie să consulte zilnic sute de pacienți. Tocmai de aceea, țara noastră are nevoie de o reformă medicală serioasă, în care prevenția medicală să conteze.
Invitat în studioul emisiunii „Sistemul Medikal”, dr. Mircea Savu, medic primar radioterapeut în cadrul Institutului Oncologic București, a vorbit despre importanța prevenției în ceea ce privește bolile oncologice. „Eu cred că ar trebui începute lucrurile în două feluri. Unu: ar trebui o campanie de educație pentru sănătate. Dar pe de altă parte, ar trebui şi nişte măsuri restrictive, punitive. Reiau exemplul Israelului: acolo, frecvența cancerului de colon e foarte mare. Prin contractul de servicii de sănătate, eşti obligat ca după 50 de ani să faci anual o colonoscopie. Nu o faci, plătești tratament. În Belgia, ai cancer pulmonar, nu renunţi la fumat, plăteşti tratament” a explicat medicul.
Totodată, dr. Mircea Savu a explicat faptul că sistemul românesc de sănătate are nevoie de o reformă clară în ceea ce privește bolnavii oncologici. Există multe cazuri în care spitalele publice au fost nevoite să cheltuie mulți bani pentru tratarea unor pacienți considerați „eșecuri medicale”. „Prin definiţie activitatea oncologică din România înseamnă cam 40% paliaţie. Dacă ne referim la o reformă a sistemului, problema este de unde să începem”, a explicat dr. Mircea Savu.
–