Cazul medicului din Horezu chemat la primărie să dea explicații cu privire la modul în care a tratat o pacientă scoate în evidență influența pe care autoritățile locale o au asupra spitalelor, pe care le au în administrare. Sătui să facă față acestor presiuni, de cele mai multe ori nejustificate, medicii preferă să plece din țară.
La „Sistemul Medikal”, invitatul Eugeniei Foarfecă, medicul Marian Stamate, medic primar ORL la Spitalul „Colțea” din București, a explicat faptul că unii medici aleg să plece din țară tocmai din cauza influenței și abuzurilor comise de autoritățile locale, în legătură cu activitatea spitalelor pe care le administrează. „Drama este că populația României nu înțelege că votând reprezentanți locali sau naționali care luptă împotriva medicilor, cu manageri ca nu sunt din rândurile medicilor, o să ajungă să nu mai aibă doctori. Trebuie văzut ce înseamnă să ai un doctor și până la urmă chiar și cel mai recalcitrant doctor este de dorit, decât niciun doctor. Pentru că niciun doctor, egal multe decese” a explicat dr. Marian Stamate.
Mai mult decât atât, medicul a explicat faptul că decizia transferului spitalelor în grija administrațiilor locale generează presiuni și abuzuri. „Devine o tradiție nefericită odată cu transferul unităților medicale către autoritățile locale, baronii locali, cum li se mai spune mai presă, mai mici sau mai mari, au început să creadă că au în stăpânire pe moșia lor medicii. Ceea ce din punctul meu de vedere este o mare greșeală” a mai spus dr. Marian Stamate.